Čokoladni hedonizam

Čokolada. Mislim da je ovo najslađa reč koja postoji. Uvek je kupujemo dragim osobama sa nekim razlogom, biramo posebne ukuse i pažljivo je pakujemo u šarene papire. Kao deca smo jedva čekali da otpakujemo čokoladu „Životinjsko carstvo“ i sa žudnjom čekali da vidimo da li baš ta čokolada krije sličicu koja nam nedostaje. Ili pak da proverimo koja se igračka nalazi u Kinder jajetu. A svaka čokolada krije neku tajnu. Ona nam je prijatelj i danju i noću, kada se iskradamo iz kreveta da uzmemo samo jednu ili dve kockice. Neki će reći javno da je vole, neki će tajnu sramežljivo sačuvati za sebe. Neki će u njoj naći utehu u pms-u, posle nepoloženog ispita, posle propale ljubavi ili razvoda, jer čokolada ne pita, ona samo sluša, razume, povećava serotonin, ona nas čini srećnim uvek i zauvek i leči slomljena srca.

Nedavno sam gledala film Čokolada sa Džulijet Binoš i Džoni Depom u glavnim ulogama , koji vam od srca preporučujem. I kako kaže glavna glumica- Ako ne voliš čokoladu, to znači da samo još nisi našao pravu, onu omiljenu. A odakle je došlo to slatko zadovoljstvo zvano čokolada na ovaj svet? Prvu privilegiju da probaju čokoladu i da u njoj uživaju čak 3000 godina pre nas, imali su stanovnici Centralne Amerike još 1900. godine p.n.e. Sama reč čokolada potiče iz astečkog jezika i znači kakaovo piće a sama čokolada dobija se od biljke kakaovac. Čokolada je prvobitno pripremana samo kao napitak, uz dodatak cimeta, šećera, vanile ili čilija. Bio je to skup luksuz pre dolaska Evropljana u Ameriku. Jedan italijanski trgovac, Antonio Karleti tajno je preneo seme kakaovca u Evropu i tada je čokoladna magija počela da se širi starim kontinentom.

Topla čokolada

Nova strana čokolade

U ranom 19. veku, Holanđanin Konrad Houten, pantentirao je prvu hidrauličnu presu za drobljenje zrna kakaa i tako nastaje kakao prah koji je doveo do revolucije u svetu čokolade. Sledeća inovacija je prva čvrsta čokolada na svetu, prve štangle koje je napravio Džozef Frej, a dobila je naziv “ Holandski kokos“. Prva prava prodavnica čokolade otvorene ja u Londonu 1657. godine. Zatim čokoladni hedonizam odlazi do Švajcarske gde je prvi put napravljena mlečna čokolada u švajcarskom gradu Vevija. A onda putuje do Austrije gde nastaje magija, prvi zvanični čokoladni kolač, širom poznat u svetu pod nazivom“Zaher torta“ . U Belgiji, zemlji Herkula Poara, lala, vetrenjača, i zemlji čokolade, počinje 1911. godine sa radom fabrika čokolade Kalebo koja i dan danas važi za jednu od dve najkvalitetnije svetske marke u svetu čokolade. Sve posle toga bilo je čisto igranje ukusima, dodavanje sastojaka, bio je to ples sa čokoladom.

Popularna bombonjera

Čokolaterije i širenje hedonizma

Čokolaterije su počele da niču širom sveta, čokoladna epidemija se proširila, zarazila nas sve i njeno dejstvo ne prestaje. Čokolada je mnogima izvor i način života. Ljudi je pažljivo tope i u nju dodaju voće ili žitarice, filuju ih i pune lešnicima, bademima, rumom i spremaju iznenađenja za naša radoznala nepca. Mislim da svi dobro znamo taj osećaj totalne nirvane kada zagrizemo kocku čokolade i osetimo kako nam se topi u ustima. Uglavnom ćete u čokolateriji zateći fine kutije, pastelnih boja, sa poklopcem i mašnom u koje će vam zapakovati ručno rađene čokolade , punjene sa puno ljubavi, namenjene da ih poklonite i izmamite osmeh nekome koga volite. Čokolada nas greje u hladnim danima, i to je za one koji vole staru dobru toplu čokoladu. Ona može i da se gricka i budi sva naša čula. Najzdravija je ona prava, crna čokolada sa 50-70 % kakaa a najbolja je ona koju vi najviše volite. Od pre 3 godine u Beogradu se održava festival čokolade na Dorćol placu u Oktobru, koji sam posetila i degustirala čokoladu iz celog sveta. Moj lični favorit bile su bela čokolada sa bademima i crna čokolada sa đumbirom i cimetom. Koliko god vam neka kombinaciju zvučala ludo, probajte, ne budite skeptični i pustite neka vaše nepce bude glavni sudija. Svetski dan čokolade obeležava se 7. Jula.

Čokolaterija iz moje mašte izgleda ovako

Svi znamo da čokolada oslobađa napetosti, da nam poboljšava raspoloženje i vraća osmeh na lice. Zato budite hedonisti i uživajte u svakom zalogaju. A dok grickate svoju omiljenu čokoladu ili pak pijete čokoladni napitak, preporučujem vam knjigu “ Čokoladni snovi „. Radnja romantične priče, začinjene sa malo čarolije i čokolade smeštena je u gradiću od 1300 stanovnika, među prevojima Apalačkih planina, gde živi Penelopi Dolton, samohrana majka osmogodišnje devojčice i vlasnica Čokoladne kućice, u kojoj mušterije uslužuje najlepšim toplim čokoladama i kolačima. Prava bajka o porodici, sudbini i ljubavi.

Čokoladni snovi

Srdačno vaša. Bojana

NAPOMENA: Tekst se ne može koristiti bez saglasnosti.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

%d bloggers like this: