Budimpešta-hedonizam kome se iznova vraćam

Kud god da krenem njoj se vraćam ponovo, mojoj lepotici, mađarskoj prestonici Budimpešti. Očarala me je na prvi pogled svojim lepotama i uspe da me iznenadi svaki put. Uvek krije još po neku tajnu, uvek čuva još po neki novi kutak. Sa svojih 9 mostova koji spajaju ljude, istoriju, Budim i Peštu, dobila je posebne čari i oplemenila promenadu Dunava.

Kako je govorio Ivo Andrić, mostovi su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji su i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo. Budimpeštu mnogi nazivaju Parizom Istoka. Grad je nastao spajanjem Budima i Pešte. Zanimljivo je da Dunav na svom toku kroz Evropu protiče kroz četiri glavna grada, a čiji svi nazivi počinju slovom B, bar na srpskom jeziku ( Beograd, Budimpešta, Beč, Bratislava). Obavezno se prošetajte nekim od mostova kada ste u Budimpešti.

Fotografija nastala tokom krstarenja

Ono što je svakako zaštitni simbol prestonice,prepoznatljiv širom sveta i šta morate posetiti na svom putovanju u Budimpešti je svakako Mađarski parlament. Ova impozantna građevina oduzima dah kako svojim spoljašnjom arhitekturom tako i unutršnjošću. Parlament je građen u neogotskom stilu, a prepoznatljivom izgledu doprinela je i neorenesansna kupola. Izgradnja ove impozantne građevine u Budimpešti završena je 1902. godine. Posebnu lepotu Parlamentu daje izvanredan položaj na levoj obali Dunava, i obavezna preporuka i glavna atrakcija je krstarenje Dunavom jer ćete tako napraviti najlepse fotografije Parlamenta.

Mađarski parlament je treći po veličini na svetu sa 690 prostorija i 18 000 m2 i moguće je otići u organizonani obilazak na engleskom jeziku. Na moju sreću, nije bilo zasedanja parlamenta, tako da sam mogla da zavirim u salu Parlamenta. Najčuvaniji a ujedno i najznačajniji eksponat u Parlamentu je kruna Svetog Ištvana( Stefana) koja se nalazi i na zastavi Mađarske. Stražari mirno stoje pored nje, čuvaju je kao deo svoje istorije i smenjuju se često. Smena stražara kojoj sam prisustvovala je čitava procedura, mirno, sa puno poštovanja. Isto tako stražari se smenjuju u čuvanju zastave isped samog Parlamenta u Budimpešti .

Zaljubljena u Parlament

Kada ste već u blizini parlamenta, spustite se uz obalu Dunava gde se nalazi spomenik koji nosi ime “ JEVREJSKE CIPELE“. Njega čini više od desetina pari bronzanih cipela, kao pomen na strahote koje su se desile na bedemu Dunava 1944. kada je streljano preko 20 000 Jevreja u Budimpešti …

Obavezno se prošetajte glavnom ulicom Budimpešte, VACI . Ona je glavna pešačka i shopping zona, sa mnoštvom restorana, kafića , hotela. Lično sam odabrala da odsednem baš u hotelu koji je u glavnoj ulici jer odatle ste na 15 minuta pešačenja gde god da se uputite. U Vaci ulici, nalazi se jedan od najčuvenijih restorana sa tradicionalnom mađarskom kuhinjom i muzikom, SZAZEVES ETTEREM. Tamo sam probala guščiju džigericu,paprikaš od soma, najbolja vina i uživala u zvucima violine. Moja topla preporuka je da ga posetite, ili slučajno zalutate kao što sam ga ja sasvim slučajno otkrila nakon trećeg boravka u Budimpešti, ako slučajnosti uopšte postoje.

Vaci ulica

Obavezno probajte mađarski gulaš u nekom od restorana u Vaci ulici. Ili pak na pijaci gde mnogi lokalci jedu. Central markethol je nastao početkom 19. veka. Ova impozantna građevina privlači veliki broj turista u Budimpešti . Najveća gužva je svakako na drugom spratu gde su smešteni restorani brze i tradicionalne mađarske hrane. Pored kuvane hrane i langoša Markethol nudi ono po čemu su Mađari poznati, razne vrste sireva i kobasica.

Sledeći put kada sam posetila moju miljenicu Budimpeštu, odlučila sam da odsednem u apartmanu sa koga se pruža nestvaran pogled na Baziliku svetog Ištvana. Na izgradnji Bazilike koja je gradjena u renesansnom stilu, učestvovao je sam Gistav Ajfel. Najsvetija stvar iz mađarske istorije, mumificirana desna šaka kralja Ištvana, osnivača Mađarske nacije, nalazi se baš u ovoj bazilici, položena na crvenom jastuku u pozlaćenom kovčegu. Svakog 20. avgusta , na Dan državnosti ovaj kovčeg se iznosi iz bazilike i nosi se na čelu parade kroz Budimpeštu. Bazilika mi je bila prvo što ugledam uz jutarnju kafu, prvi pogled sa kojim mi je počinjao dan.

Kad ste već u blizini Bazilike, ne zaboravite da svratite u čuveni LANGOS RETRO BUFE.

Takođe, kada ste u Budimpešti morate posetiti nezaobilaznu, nadaleko čuvenu i najstariju poslastičarnicu u Budimpešti, ŽERBO, koja radi od davne 1858. godine. Osnivač je Emil Gergeaud, izuzetno talentovan poslastičar, dobitnik mnogobrojnih nagrada u svetu gde je predstavljao svoje proizvode,takodje i dobitnik Francuske legije časti. Enterijer kafića zadržan je do danas, preovladava grandiozni luster, ukrašeni plafoni gipsanim radovima. Uneo je parisku atmosferu koja je doprinela užitku. Brojne uticajne ličnosti posetile su ovo mesto tokom svog boravka u Budimpešti, medju kojima su Kraljica Elizabeta II, pokojna princeza Dajana, Bred Pit, Antonio Banderas, Madona i mnogi drugi. Isprobala sam nekoliko različitih kolača, izuzetnog kvaliteta ali moj najveći favorit je Doboš torta i Žerbo kocke, kolač po kome je i sam objekat dobio ime. Uvek možete kupiti kolače za svoje najmilije a ljubazno osoblje će ih zapakovati jer je poslastičarnica upravo i poznata po specijalnim pakovanjima.

Za magičan doživljaj Budimpešte neizbežno je posetiti Margitsziget, ostrvo koje se nalazi između Budima i Pešte, na Dunavu. Ostrvo je najpoznatija rekreativna zona u Budimpešti, sa mnoštvom parkova, vrtova i turitičkih atrakcija kao što su muzička fontana , mala japanska bašta sa ribnjakom ,ili možete jednostavno sesti na travu i uživati u lepom danu. Ovde ćete najčešće sresti porodice sa decom tokom vikenda. Ovo je njihova oaza mira. Margaret ostrvo je najpopularnije za beg od gradske vreve. Pored mnogih festivala ovde se održavaju i trke. Godišnji maraton se takođe održava i u ovom delu Budimpešte.

Andrássy  bulevar, poznat i pod nazivom „avenija kulture“  zbog velikog broja kulturnih znamenitosti koje su smeštene duž bulevara, a među kojima su najpoznatije Opera, Kuća terora itd. On vodi do Hősök tere, Trga Heroja, jednog od glavnih gradskih trgova Budimpešte koji je posvećen vođama sedam plemena koji su osnovali Mađarsku. Ceo trg je pod zaštitom Unesko organizacije a pored njega se nalaze dva muzeja koji čuvaju veliko nacionalno blago. U pitanju su Muzej primenjene i savremene umetnosti. Na Trgu heroja se svake godine u septembru odigrava legendarna trka konja, Nacionalni galop, koja datira iz pretprošlog veka.

Trg heroja, najlepši trg u Budimpešti
Jednom prilikom Trg heroja izgledao je ovako

Preko puta najlepšeg trga u Budimpešti, trga Heroja, nalazi se zgrada ambasade republike Srbije, zgrada koja čuva i krije ljubavne tajne iz prošlog veka. Prema legendi ova zgrada je bila poklon grofice iz Transilvanije našem pesniku u diplomati Jovanu Dučiću.

Jedna od mojih omiljenih atrakcija je i dvorac Vajdahunjad koji predstavlja repliku rumunskih dvoraca. Posetite ovaj dvorac iz bajke koji zapravo nije ni postajalo u prošlosti, već je izgrađen prilikom proslave Milenijumske svečanosti od dasaka i kartona početkom prošlog veka, ali je zbog svog zanimljivog izgleda, oduševio stanovnike Budimpešte pa je odlučeno da dvorac bude u potpunosti izgrađen 1904. godine i ima 4 različite strane: gotičku, baroknu, renesansnu i romaničku arhitekturu. Oko samog dvorca nalazi se jezero gde u letnjim periodima možete voziti pedalinu, hraniti patke,a u zimskom periodu jezero se pretvara u veličanstveno klizalište. Ili jednostavno možete ručati ili popiti kafu u restoranu sa predivnim pogledom na sam dvorac i jezero.

Tokom svakodnevne šetnje velelepnom mađarskom prestonicom, naići ćete na mnogo bronzanih figura koje krase Budimpeštu od kojih je najpoznatija ona na prilazu Trgu slobode. U pitanju je statua Ronalda Regana koja je podignuta u čast njegovog doprinosa za okončanje Hladnog rata. Takodje ćete videti statuu debelog policajca, čudnog pajaca, dame sa kišobranom, slikara, žene sa psom i druge.

Sečinjijev lančani most je najpoznatiji od 9 mostova u Budimpešti . Ovaj most predstavlja prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti i bio je veoma značajan za ujedinjenje Budima i Pešte. Naziv je dobio po grofu Ištvanu Sečenjiju, koji je bio začetnik ideje i ktitor izgradnje mosta. Grof je saznao da mu je otac preminuo u Beču, a kako je bila zima bilo je nemoguće preći most jer je bio zatvoren što je odložilo sahranu njegovog oca. Nakon toga dolazi na ideju i počinje izradnja mosta koji je završen 1849.godine čime je ujedno i došlo do ujedinjena Budima i Pešte. Takođe je poznato da skulpture lavova na ulazu nemaju jezik. Bila je anegdota da je skulptor rekao da će skočiti sa mosta ako neko nađe manu njegovoj impesivnoj građevini. Lavovi nemaju jezik, reče neko, a skulptor je bio razočaran i postiđen te je skočio sa mosta. Kasnije se otkrilo da lavovi ipak imaju jezik ali ga je teško uočiti zbog visine stubova na kojima se nalaze. Most dobija posebne čari noću kad se popale svetla na mostu a Dunav posluži kao ogledalo u kojima se vide obrisi veličanstvenog mosta, Parlamenta, Budima i Fišermenovog bastiona. Tada je idealno vreme za romantične šetnje.

Prelaskom preko mosta stižemo u Budim, brdovitiji deo Budimpešte. Uspinjačom se možete popeti do Budimske tvrđave i uživati u sjajnom pogledu na Peštu i Dunav, napraviti nezaboravne fotografije. Obavezno posetiti Budimski kraljevski dvorac i Istorijski muzej Budimpešte. Budimska tvrđava predstavlja stari grad, kako ga mnogi zovu. Kao centralni deo nekadašnjeg Budima, ovo utvrđenje pretrpelo je mnogobrojne opsade i osvajače prilikom čega je pretrpeo dosta oštećenja. Tvrđava je zbog toga više puta obnavljana, pa danas sama tvrđava ima vrlo raznoliku arhitekturu. Ispod samog zamka nalazi se veliki broj hodnika koji svedoče o dalekoj prošlosti Budimpešte. Prema legendi bitno mesto su lavirinti u kojima je Vlad Tepeš, poznatiji kao Drakula, bio zarobljen 14 godina. Ovo mesto je interesantno i zbog skulptura koje se nalaze unutra.

U Budimu morate ručati u restoranu koji je kandidat Mišelinovu zvezdicu, koja ju najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa prestižnom ponudom i uslugom. To je mađarski restoran koji vraća u davno zaboravljeno i nestalo gastronomsko iskustvo ali na originalan i nov način u neformalno ugodnoj atmosferi, sa velikim izborom hrane, poslastica i vina. Moja topla preporuka su hortobagyi palacsinta, slane palačinke sa sitno mlevenim mesom u sosu. Nešto najbolje što sam ikada probala. A kasnije probajte čuveni mađarski dezert somlói galuska. I zalite čašom dobrog cvenog ili belog vina, šta već volite.

Posle ukusnog ručka šetnju nastavljamo do Ribarskog bastiona sa koga se se pruža jedan od najlepših pogleda na Peštu, Dunav, mostove, zgradu Parlamenta, a i sama kula je interesantna po nesvakidašnjem izgledu i arhitekturi. Iako srednjevekovni izgled kule odaje utisak da je izgrađena u davnoj prošlosti, kompleks Ribarskog bastiona građen je tek 1905. godine. Naziv je dobio po tome što su tokom borbi u srednjevekovnim ratovima, ribari bili zaduženi za odbranu ove strane uzvišenja, a kompleks sačinjava sedam kula koje simbolizuju sedam plemena, osnivača Mađarske.

Ako budete uporni i čekate u redu pola sata kao ja, imaćete šansu da popijete kafu u najvišoj kuli sa veličanstvenim pogledom, da dočekate zalazak sunca i naravno fotografišete sve te lepote. Mogu vam reći da je vredelo svakog čekanja a slike će vam to i dočarati.

U Starom Budimu, takodje se nalazi vrlo primetna Crkva svetog Matije u neo-gotskom stilu koja datira iz 1015. godine. Menjala je izgled kroz istoriju od baroknog do današnjeg izleda.U njoj je krunisano nekoliko kraljeva a ime je dobila po mađarskom kralju Matiji koji se u njoj dva puta venčavao. Izaziva veliko divljenje turista i uvek su guzve oko nje kao i oko fontane koja se nalazi pored.

Nezaobilazna atrakcija u obilasku Budimpešte je i brdo Gelert sa koga se pruža izvanredan panoramski pogled na grad. Kao na dlanu se vide Dunav, Budim i Pešta kao i mostovi koji ih spajaju. Na vrhu brda Gelert je jedan o naprepoznatljiviih statua Budimpešte, spomenik slobode, ženska figura SLOBODA koja drži granu palme, simbol pobede. Ovaj spomenik podignut je u znak sećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine.

Sinagoga Dohany u Budimpešti je najveća u Evropi a druga najveća na svetu, odmah posle one u Njujorku. Sagrađena je sredinom 19. veka u mavarskom stilu sa elementima vizantijske i gotske arhitekture. Moze da primi 3000 ljudi pod svoj krov. Na žalost, 1944. godine ova velelepna građevina postaje utočište mnogih budimpeštanskih jevreja koji su trazili sklonište i utehu u teškom ratnom periodu.

U dvorištu sinagoge nalazi se sahranjeno više od 2000 ljudi koji su umrli od zime i gladi. A takodje se nalazi i memorijalni park, spomenik u obliku drveta izgrađen od metala i predstvalja žalosnu vrbu na čijim je listovima vajar ispisao imena od nekoliko hiljada Jevreja stradalih u Mađarskoj tokom Drugog svetskog rata. Kada duva vetar čućete tužno njihanje i zveckanje ovih listova.

U Budimpešti takodje možete posetiti Zoološki vrt, vodeni svet ili uživati u termalnim bazenima koji su nadaleko čuveni.

Moji hedonisti nikako ne smeju propustiti priliku da posete CAFE NEW YORK, koji vazi za najlepši kafić na svetu. Ovaj raskošni kafe je bio glavno mesto okupljanja umetnika, pisaca, filozofa i političara početkom 20 veka. Njega krase veličanstvene slike na plafonu, dizajnerski nameštaj, raskošne lampe, služi se tradicionala i italijanska kuhinja, dezerti, kafe i vina. Posetioci imaju priliku da se opuste uživaju u zvucima klasične muzike koji proizvode vešte ruke pijanista. Jednostavno kafe NJUJORK zadovoljava potrebe čak i onih najizbirljivijih. Najbolji izgled ovog nesvakidašnjeg kafea dočaraće vam fotografije koje sam napravila.

Baš sam se raspisala ovog puta, ali Budimpešta je neiscrpna destinacija za mene, jer koliko god puta da je posetim uvek ću pronaći nešto što nisam videla, mesto koje nisam posetila. I već sada znam koja su to meste i imam ih na spisku za neko sledeće druženje sa mojom mađarskom lepoticom . Zato vam savetujem da je posetite prvom prilikom i sami se upustite u avantutu i otkrijete sve njene čari i lepote. Još ako ste gurman i hedonista kao ja, uživanja će biti na pretek.

Kao što ste već navikli, ostavljam vam preporuku za knjigu koja odgovara destinaciji. U pitanju je knjiha ROMANSA U BUDIMPEŠTI. Junakinja Keti je poslovna žena sa Menhetna koja želi da se skloni od problema i odlazi u Budimpeštu. Dok uživa u hotelskom bazenu, sreće zgodnog Danca Jana sa kojim će provesti par dana. Nakon toga se zbog posla hitno vraća za Ameriku, ostavljajući iza sebe ljubav razdojenu okeanom. Da li će Keti pronaći pravu sreću, saznajte sami.

Takodje preporuka za film, The Grand Budapest Hotel u kome ćete sigurno uživati.

Srdačno vaša, Bojana

NAOMENA: Tekst i fotografije se ne mogu koristiti bez saglasnosti.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

2 mišljenja na „Budimpešta-hedonizam kome se iznova vraćam

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: