Veličanstveni dvorac Bårdshaug – Norveška bajka

Veličanstveni dvorac Bårdshaug Herregård nalazi se u centru gradića Orkanger, na samo pola sata vožnje od Trondheima. Njegov osnivač zvao se Christian Thams. Kao dom osnivača, dvorac je deo uzbudljive priče, ne samo o dinastiji Thams, već i o industriji, inovacijama, izvozu, prinčevima, kraljevima i radnicima. Bio je veoma bogat čovek, industrijalac, ljubitelj prirode i strastveni lovac.

Farma Bårdshaug osnovana je 1860. godine. Christian Thams je kupio farmu za započeo izgradnju. Prošlo je 14 godine pre nego što je opsežan posao završen, a rezultat je bila seoska kuća i jedinstven pogled na prirodu kao što je to i danas slučaj. Današnji Bårdshaug u velikoj meri je sačuvan baš kao i u Thams-ovo doba, sa mešavinom međunarodne i nacionalne arhitekture, romantičnog stila. Dekor čitavog dvorca govori mnogo o čoveku koji je tu živeo.

Ugaone i baštenske sobe služile su kao dnevne sobe za dame, gde su se odvijale čajanke uz zvuke klasične muzike koje su dopirali od klavira smeštenim u uglu sobe. Bašta ima izlaz u park kojim se možete prošetati o osetiti čari svih godišnjih doba.

Dnevna soba je posebno izgradjena a završena je 1904. godine nakon dugotrajnog rezbarenja drveta. Rezbarije su u Orkdal stilu. Dnevna soba se koristi i danas za proslave. Ako želite da se osećate kao baronica De Spengler koja je ovde provodila svoje dane, možete prošetati odajama dvorca.

Bogata biblioteka bila je takozvana muška soba, koja svedoči u velikoj ljubavi Thams-a prema knjigama. Takođe su svuda po zidovima su suveniri tj. trofeji iz lova koji je bio velika Thams- ova strast. Često je vreme provodio na Safariju u Africi i Keniji. Glava nosoroga je trofej koji se zaista izdvaja od ostalih.

Kupatilo u dvorcu bilo je završeno 1907. i bilo je veoma napredno za ono vreme. Kad je kralj Haakon VII posetio dvorac povodom otvaranja železničke pruge Thams, koja je prva železnica u Norveskoj, rekao je da je kupatilo u rezidenciji hotela lepše nego kraljevsko. Verovao je da čak ni njegov svekar, kralj Engleske nije imao tako opremljeno kupatilo.

Železnica se zove Tham paviljon, koja je poznata i kao Zgrada Norveske. Građevima se nalazi pored samog hotela, a bila je doprinos Norveske na svetskoj izložbi u Čikagu 1893. Paviljon je proizveden po Thams-ov ideji i nacrtima ovde U Orkangeru, zatim je čitava gradjevima prevezena brodovima do Amerike. Ovo je bio početak avanturističkog putovanja za paviljon, koji se posle 123 godine vratio ponovno u Orkanger.

Thams paviljon

Thams paviljon i Bårdshaug danas stoje jedan naspram drugog, kao spomenici norveške istorije i tradicije. Thams je kao arhitekta osvojio zlatnu medalju na Svetskom sajmu u Parizu.

Da bismo bolje iskusili istorijat Thams-a, preporučuje se vožnja vozom do rudnika, koji je takodje bilo vlasništvu ovog čoveka. Voz je pretvoren u muzej koji saobraća od ranog Proleća do kraja Avgusta.

U sjajnim sobama dvorca, možete noći ti, održati svoje venčanje, proslaviti rodjendan ili otići u obilazak sa vodičem. Takodje je moguće iznajmiti čitavu seosku kuću za vikend što vam omogućava pristup svim svim sobama.

Ja sam uzivala u avanturi, večeri i igrama u samom dvorcu i nadam se da ćete bar malo osetiti atmosferu i hedonizam kojim ovo mesto zrači.

Srdačno vaša, Bojana

NAPOMENA: Tekst se ne može koristiti bez saglasnosti.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: