Pisma i hedonizam u mirisu hartije

Miris stare hartije, naliv pero i pisaću mašinu zamenile su elektronske forme pisama. Nekada su se važne vesti i emocije prenosili na beli papir po kome se razlivalo mastilo i pisma su bila jedini način komunikacije. Pismo govori više od reči. Jer kada cveće, koje dobijamo od svojih ljubljenih, uvene i dalje ostaju pisma kao svedoci nekadašnjih ljubavi, zaboravljena u fijokama stolova čuvajući uspomene od zaborava.

Svetski dan pisanja pisama se obeležava 11. Maja. Obeležite ovaj dan tako što ćete uputiti par lepih reči dragim osobama. Nekada su to redovno radili Mozart, Betoven, Oscar Wilde, Mark Twain i mnogi njihovi savremenici, pa zašto se ne bismo i mi priključili ovim velikanima bar jednom godišnje?!

Pisanje ljubavnih pisama dostiglo je svoj vrhunac u 18.veku a zatim počelo da izumire sa aristokratijom. Ono što je na mene ostavilo najveći utisak kada je prepiska putem pisama u pitanju, svakako su strastvena pisma Tatjane i Onjegina iz romana EVGENIJE ONJEGIN . Ukoliko niste, obavezno pročitajte pomenuti Puškinov roman.Pisma su nekada imala pečat koji je potvrđivao autentičnost. Gravurom pečata se ostavljao otisak preko svežeg voska i to je osiguravalo da se pismo ne može otvoriti a da se pri tom ne naruši otisak. Ovakve pečate na pismima uglavnom su koristili vladari, grofovi i crkva. Kasnije počinju da se koriste poštanske marke; a prva srpska poštanska marka, izdata je 1866.godine. Svako pismo je moralo imati i poštansku markicu. U mom rodnom Zrenjaninu, tadašnjem Velikom Bečkereku, otvorena je prva Pošta, 22.06.1737.

Pisma i poštanske markice

Stara, nepravedno zaboravljena pisma…Nedavno sam poželela da napišem pismo svojoj baba teti koja je je u domu staraca u Hrvatskoj. Obilazila sam knjižare ali uzalud jer sam u svakoj dobila isti odgovor- to je zastarelo!Kako zastarelo?! I zašto smo to dopustili?! Prvo je što sam pomislila. A onda se setih da mozda ima još nas koji ne misle tako. I koji bi želeli da vratimo stare dobre vrednosti u opticaj.

Sećam se kada smo seka i ja našle kutiju punu pisama koje su naši roditelji razmenjivali dok je tata služio vojsku u Ćupriji a mama za to vreme bila u Zrenjaninu. Sećam se kako smo ih vidjali da ponekada uzmu da pisma pa čitaju uz kaficu i smeše se stvarima koje su tada pisale njihove mlade duše. A onda razmene poglede od kojih ti se istopi srce. Tada sam zavolela pisma. Zbog mame i tate i njihove ljubavi. I onda sam počela da sakupljam razna pisma za dane kada ću i ja nekome pisati.Svoja prva pisma počela sam da pišem drugarici koju sam upoznala na letovanju davnih 90-ih. Kako tada nije bilo drugog načina komunikacije, razmenile smo adrese i brojeve fiksnih telefona. Jednom nedeljno bismo jedna drugoj pisale šta nam se to zanimljivo desilo, o novim simpatijama, sitnim i krupnim dečijim problemima u školi.

Sećam se s kakvim žarom sam odlazila u knjižare i birala pismo,uvek drugačije, usklađivala boje sa raspoloženjem ili godišnjim dobima.A onda uzbuđenje kada trčiš do poštanskog sandučeta i proveravaš da li je stiglo pismo. Pa ga otvoriš pažljivo, sedneš i uživaš čitajući svaku napisanu reč dok u pozadini svira lagana jazz muzika. I tako godinama…Onda odrasteš, dese se prve ljubavi. Pa umesto drugarici, sve češće počneš pa pišeš momku koji je u vojsci u drugom gradu. Raduješ se svakom slovu, zamišljaš nečiju sreću dok čita slatke reči…

Nedostaju takva uzbuđenja i radosti. Bilo bi lepo i danas umesto poruke na viberu ponekada dobiti ili poslati pismo. Osetiti miris hartije. Bilo bi lepo za promenu otvoriti poštansko sanduče i umesto računa ili daleko bilo, plave sudske koverte, naći neko lepo šareno pismo koje će vam ulepšati dan dok ga budete čitali.Zato, ako imate nekoga daleko ili blizu, skuvajte kaficu, pustite laganu muziku, uzmite papir i olovku i započnite magiju. Podarite nekome trenutak radosti. A znam sigurno da će radost biti obostrana. I onome koji piše i onome ko čita… A onda u laganu šetnju do prve pošte po markicu, zalepite i ubacite u sanduče. Zdravije je i emotivnije nego pritisnuti SEND…A i SEEN će biti uzbudljiviji…Ni ovoga puta vam neću ostati dužna za preporuku knjige na istu tematiku. Čeka vas jedna lagana letnja ljubavma priča u gostionici i promene na svim poljima. Uživajte u čitanju.

Knjigu možete kupiti u knjižarama Vulkan.

Pored ove, verovatno je mnogo vas pročitalo i knjigu naše spisateljice, Jelene Bačić Alimpić- Pismo gospođe Vilme.

P.S.pismo i dalje nisam našla pa sam sama improvizovala. Ako znate gde se mogu kupiti pisma- javljajte! Biću vam veoma zahvalna!

Srdačno vaša, Bojana Hedonista.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: