Karpathos – det uberørte hjertet av Dodekanesene

I den sørøstlige delen av Hellas er det lite paradis, en unik øy, en kombinasjon av et rent naturmiljø med en autentisk tradisjon tapt gjennom århundrene. Dette er Karpathos. Det ligger i det sørlige Egeerhavet, mellom Kreta og Rhodos. Det er den nest største øya i Dodekanesene, etter Rhodos, som ennå ikke har overgitt seg til masseturismen og derfor fortsatt beholder sin opprinnelige, naturlige og autentiske skjønnhet.

Innbyggerne i Karpathos opprettholder vanene og tradisjonene til sine forfedre med respekt og stolthet. Å opprettholde denne tradisjonen går gjennom deres daglige liv, og imponerer gjester som føler at de går tilbake i tid. Festivalene på Karpathos er de mest kjente og de ekte, dominert av tradisjonell musikk og lokale danser og tradisjonell mat. Karpathos har 160 km kystlinje med utallige strender, hvorav noen er anlagte og andre beregnet på de som søker ensomhet. Tolv landsbyer på Karpathos ligger på fjellet, og de andre ved sjøen. Kafeer og livlige tavernaer i små landsbyer tilbyr ekte gjestfrihet og autentiske oppskrifter fra Karpathos. Gjestene er stort sett imponert over det endeløse landskapet som tar pusten fra deg og som er forskjellig fra region til region.

Pigadia

Pigadia er hovedstaden i Karpathos og stedet der vi bodde. Hvor mange skandinaver det er her, for det meste nordmenn, bevises av at det i hver etasje var et lesekrok med bøker på norsk. Hotell på stranden, havutsikt med morgenkaffe. Her var en av de gamle byene Karpathos, Poseidio eller Posi, til ære for havets gud, Poseidon. Det er fortsatt deler av den gamle akropolis og de syklopiske murene som beskyttet den. I dag har byen Pigadia alle fasilitetene til en hovedstad for sine innbyggere og besøkende. Kafeer og restauranter, som ligger rett ved havet, gir deg muligheten til å nyte unik mat, med utsikt over fiskebåtene. Vi fant en fantastisk kafé i Pigadia, ikke så mye på grunn av utsikten over havnen som på grunn av de fantastiske eierne. Et eldre ektepar, hjemmekoselig, en feit katt som koser seg inntil deg, den beste kaffen jeg noen gang har hatt. Alt dette sammen etter hjemkomst fra stranden er en ideell kombinasjon. Denne sjarmerende kafeen heter Angolo Italiano.

Ikke langt fra sentrum ligger rene og organiserte strender som den endeløse „Vronti“-stranden, Kyra Panagia, Agios Nikolaos og Ammoopi som ligger ca 6 km sør for Pigadia.Under omvisningen i byen kan du nyte maleriene og maten til en autentisk Egeerhavet. små utfluktsbåter som går til de unike strendene „Kato Lakos“, „Kyra Panagia „Apella“,,, Chai“ osv. Når det gjelder restaurantene, anbefaler jeg deg å prøve Sofia’s Place, Maxim Taverna og Orea Karpathos, som ble anbefalt av guiden vår, og vi angret ikke på det. Pass på å gå rundt i byen i løpet av dagen. Den har spesiell sjarm og er ikke overfylt.

Flere strender på Karpathos vil tilfredsstille selv den mest krevende reisende. Planlegg dagsturer rundt på øya og oppdag vakre strender, fra isolerte eller organiserte til sand- eller rullestein, men alltid med smaragdhavet som er kjennetegnet til Karpathos. Diakoftis, Lefkos og Apella regnes som de mest populære strendene på Karpathos, med Apella to ganger som ble erklært som den beste stranden i Europa! Det kan nås med båt eller bil. Vi foretrekker cruising, så vi bestemte oss for å gå rundt kysten og besøke noen av strendene som er utilgjengelige fra fastlandet. Så la oss starte et cruise rundt denne vakre øya! Gå ombord på skipet, kapteinen klar, musikk, brisen som blåser og utsikten til 50 nyanser av blått rundt deg under eventyret. Mens du hviler og svømmer på stranden, lager det hardtarbeidende skipsmannskapet lunsj til deg. Deilig souvlaki i skyggen skapt av en enorm stein. En uforglemmelig opplevelse!

Kyra Panagia

Tradisjonelle fargerike hus som klatrer opp to bratte bakker, vindmøller og kirkens klokketårn, gir et unikt og enestående bilde. Det er normalt at du under oppholdet her også vil se folk som fortsetter å bruke sine lokale kostymer og har beholdt språket og uttrykkene sine. De er vennlige bestemødre som ønsker deg velkommen rett ved inngangen til landsbyen hvor vi stoppet for å ta en kaffe før turen. Ønsker deg hjertelig velkommen med et oppriktig smil og varme. Kaffen vi drakk hadde en spesiell smak. Det er kvinnene som er de viktigste her og styrer husholdningen. Med flittige hender lager de mat av det de kan dyrke selv på Olympos. De selger den samme maten til turister fra vinduene i husene deres, og noen har en hage, en taverna hvor du kan sette deg ned for å spise lunsj. Pass på å prøve makronene. Det er spesiallaget pasta med stekt løk ovenfra. De smaker fantastisk! Dessuten er grønn salat med grønnsaker og stekt zucchini noe som gledet oss spesielt. Direkte fersk fra hagen til tallerkenen din. Landsbyen Olympus har blitt beskrevet som et levende folkemuseum hvor besøkende kan oppleve ekte gresk gjestfrihet i tillegg til dens makeløse skjønnhet. Blant de viktigste severdighetene i landsbyen er Panagia-kirken fra 1500-tallet med sitt utskårne tempel og fresker i tre.

Den lille landsbyen Kyra Panagia ble utviklet på grunn av stranden, en av de mest kjente og elskede på øya. Hovedtrekket er en kirke med en rød kuppel og en klokke ved siden av et tre. Det er fullt organisert, med vakker utsikt fra en fantastisk taverna hvor du kan spise lunsj.

Imidlertid ble hjertet vårt definitivt tatt av Ammoopi-stranden. Gjemt for innsyn, omgitt av furutrær, krystallklart hav og en taverna med den mest fantastiske utsikten. Stedet vårt var jevnlig mellom to furutrær hvor jeg leste bøker i skyggen hver dag. Jeg har aldri svømt så mye som jeg gjorde på Ammoopi. Hvorfor er det så vanskelig å forklare, krystallklart vann og ideell temperatur, utsikt over båter, tavernaer, steiner, furutrær. Jeg hadde rett og slett ikke noe ønske om å kjøle meg ned fra vannet. Turister i Amoopi er 90 % italienske. Til tider følte vi at vi var i Italia. Bakgrunnen for dette er at Karpathos tilhørte Italia frem til 1948 da det ble returnert til Hellas. En stor del av lokalbefolkningen snakker italiensk veldig

Olympos

Når du er på Karpathos, er landsbyen Olympos definitivt et must. Vi dro på tur med guide i følge med vinden, som flyttet bussen på enkelte strekninger. Heldigvis, da vi kom til selve landsbyen, var vi skjermet i de trange gatene. Det bodde folk på flukt fra pirater i landsbyen på 700-tallet. Isolert fra omverdenen bevarte de ikke bare den gammeldagse doriske dialekten, men også kunst, kultur og skikker. Stedet ligger ved kysten, beskyttet mot innsyn av et stort fjell. Her på Olympos ligger fargerike hus spredt på fjelltoppen. Ikke nøy deg med bare et bilde på avstand – her har beboerne klart å ta vare på mange spesielle lokale tradisjoner, du kan høre den greske dialekten og se en mengde fargerike, spennende folkedrakter i den lille landsbyen, som ofte beskrives som et levende folkemuseum. Den mest tradisjonelle greske landsbyen er akkurat Olympos. Landsbyen etterlater et fantastisk inntrykk fra første øyeblikk du ser den. Den ligger på toppen av en høyde som er omgitt av større fjell og går vestover til de utilgjengelige breddene. På grunn av sin fenomenale beliggenhet har husene en unik utsikt over Egeerhavet, og derfor kaller mange dem ‘Egeiske balkongen’. Et av de mest fotograferte husene er nettopp denne. Store deler av vegetasjonen på Karpathos forsvant forresten i en stor skogbrann som brøt ut i 1989.

Gå deg gjerne vill i gatene, besøk butikker hvor de lager skinnsandaler og støvler på bestilling. De er veldig dyre og kjøpes for det meste av skandinaver som er de mest tallrike besøkende til Karpathos. Men det er hyggelig å se selve butikken og produksjonsprosessen. Det er nettopp disse støvlene kvinner på Karpathos bruker hele sesongen. De beskytter føttene mot steiner og busker når de går ned for å hente vann eller for å plukke grønnsaker til lunsj. Ikke glem at det er et vanskelig tilgjengelig område der de bor.

Karpathos er definitivt den vakreste greske øya vi har besøkt så langt. Det vi likte best var villmarken, freden, de uvirkelige fargene på havet, og det faktum at det fortsatt ikke er overfylt med turister. Vi kommer trygt tilbake til Karpathos, og jeg ønsker inderlig at du utforsker det selv.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: