Čudesna Palma de Majorka

Majorka je ostrvo s tirkizno plavim morem , tajnim uvalama, mekim zlatnim peskom, bujnim zelenilom borove šume, predivnim planinama, slikovitim selima i živopisnim glavnim gradom. Ostrvo i njegova prestonica Palma de Majorka, prepuni su istorijskih i kulturnih obeležja, dok su njene predivne plaže poznate širom sveta, što čini Majorku jednom od najtraženijih letnjih odredišta. Bogati i luksuzni hoteli i vile, dominiraju Majorkom a ona je ujedno i jedna od svežih destinacija za jedrenje. Domaća vina, tapasi, paelja, tradicionalna kuhinja i vrhunski restorani s Michelinovim zvjezdicama samo su dodali privlačnost već njenom postojećem šarmu. Ali to nije sve.Majorka se može pohvaliti šarmantnim selima, koridom, istorijskim znamenitostima, zanatlijskim i kulturnim scenama te popularnim događajima koji se održavaju tokom cele godine. Uživaćete na predivnim uvalama, takozvanim“ Calama“ po kojima je Majorka nadaleko poznata. Ako niste preterali s dnevnim uživanjem, uvek postoji užurban noćni život koji vas može dokrajčiti.

Majorku smo izabrali kao destinaciju za medeni mesec. Bilo je to nezaboravno i naporno putovanje. Od 10 dana koliko smo boravili na ostrvu, uplatili sam nam 7 izleta. Suprug je bio blago rečeno oduševljen. 🙂 Smestili smo se u hotele na granici područja Magalug i Palma Nova. Tako da smo dobili malo čari od obe oblasti. Hotel bio na samoj plaži, imali smo mir i divan pogled a pritom se nije čula buka iz klubova čuvenog Magalufa. O ovom putešestviju po Majorci moraću da pišem iz više delova, a za početak sam odabrala glavni grad, Palmu de Majorku.Palma de Majorka

Glavni grad Palma je jedini pravi grad Majorke i zaslužuje vaš punu pažnju bar na jedan dan. Ima mnogo karakteristika i sličnosti sa starijom sestrom Barselonom. Glavno obeležje Majorke je gotička katedrala koja je primila dodir Gaudija, zatim obnovljene stare zgrade, maštovita mesta i trgovačke ulice, vrtovi s fontanama, muzejima umetnosti i impresivnom gradskom plažom.


Najbolja polazna tačka za obilazak Palminih krovova, beskonačnih marina i šarmantnih ulica, svakako je Castell de Bellver. Na šumovitom brežuljku, zapadno od grada, ponosno stoji tvrđava iz 14.veka, besprekorno očuvana i izgrađena kružno. Popnite se na krov za najatraktivnije poglede i krenite u nedelju – besplatno je.Katedrala Majorka, najveća građevina grada, sagrađena između 14. i 16. veka predstavlja dragulj u kruni marokanske gotičke arhitekture. U njoj su važna umetnička obeležja iz različitih razdoblja (gotike, renesanse, baroke i moderne). Katedrala Palma de Mallorca, najambiciozniji je spomenik na Majorci jer je savršen sažetak poslednjih osam vekova njegove istorije. Potiče iz hrišćanskog osvajanja Jaimea I (1229.). Ovo ime smo tokom letovanja čuli nebrojano puta. Godine 1902. postalo je potrebno prilagoditi prostor katedrale za nove liturgijske potrebe, pa je posao poveren arhitekti Antoniju Gaudíju da obnovi ceo hram. Između 1904. i 1914. Gaudí je radio na uređenje unutršnjosti katedrale.

Pueblo Español

Španija se bavi tematskim parkom u ovom ‘selu’ na periferiji Palme, gde se reprodukuju poznate građevine iz Kordobe, Toleda i Madrida, zajedno s tipičnim kućama iz španskih regija.Pueblo Español posetiocima Palme nudi ukuse drugih delova Španije. Muzej na otvorenom, ima reprodukcije niza poznatih građevina. Postoji 18 zgrada, 15 ulica i 12 trgova. Posetioci će moći kupiti suvenire, osveženja i pogledati kontroverznu izložbu o poreklu Christophera Colomba.

Imali smo zadovoljstvo da gledamo sjajnu Karmen u izvođenju Flemenka, čuvenog španskog plesa uživo dok isprobavamo vina sa Majorke i jedemo čuvene tapase. Muzika i ples, kostimi sve je je to upakovano u savršenom stilu.

Ovaj veliki prostor koristi se za javne i privatne događaje, uključujući gastronomske i kulturne festivale. Ovo je kao selo iz bajke sa divnim zgradama, ulicama posebnog šarma. Palma de Majorka je svakako ostavila veliki utisak na mene i sigurno ću se vratiti ponovo. Uskoro vam pišem o drugim avanturama na Majorci koja je biser Baleara. Za sada se nadam da ste uživali u fotografijama.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: