Frida Kahlo

Detinjstvo i porodica

Frida Kahlo , meksička slikarka velike međunarodne popularnosti,rođena je 6.Jula 1907. godine u kući svojih roditelja poznatoj kao LA CASA AZUL ili Plava kuća u Coyoacan, malom gradu na periferiji Meksiko Sitija. Meksička revolucija je počela 1910.godine i Frida je uvek trvdila da je rođena tada zbog čega će je ljudi i povezivati s revolucijom. Sa samo 6 godina, obolela je od dečije paralize zbog čega joj je desna noga bila tanja od leve a Frida je taj nedostatak vešto skrivala noseći duge suknje. Nije podnosila sažaljenje niti je pokazivala svoje slabosti. čak naprotiv, trenirala je boks i plivala brže od svojih vršnjaka.

Karijera slikarke

U sudaru travaja i autobusa 1925. godine, Frida doživljava saobraćajnu nesreću posle koje su usledile 32 operacije i 4 meseca ležanja u krevetu. Iskreno, niko se nije nadao da će preživeti. Kako bi je spasila od vela depresije, njena majka joj donosi slikarsko platno i boje i tako se rađa njena strast prema slikanju. Slikala je koristeći živoposne boje a njen stil uticao je , kako na autohtonu kulturu Meksika,tako i na evropski realizyam,simbolizam i nadrealizam. Mnoga njena dela su autoportreti koji simbolično izražavaju njenu bol i seksualnost. Kako je izjavila “ Slikam sebe jer sam često sama i jer sam oboba koju najbolje poznajem“.Na Fridino slikarstvo duboko je uticala autohtona meksička kultura što se vidi kroz dramatičnu simboliku i jakih boja. Često je na slikama uključivala majmune koji su u mehsičkoj mitologiji simboli požude,ali ih je Frida prikazala kao nežne zaštitne simbole. Spajala je elemente klasične religiozne meksičke tradicije sa nadrealističkim prikazima.

.Buran brak sa Dijegom RiveromKao mlada umetnica, upoznala je Diega , muralistu čijem se radu divila i pitaa+la ga za savete o slikarstvu. Dijego je odmah prepoznao njen jedinstveni talenat i podsticao njen razvoj kao umetnice. Ubrzo započinju intimnu vezu koja se završava venčanjem 1929.godine. Često su ih nazivali slon i golubica zbog ekstremne razlike u njihivoj visini. Njihov brak bio je pun turbulencija. Oboje su delili političke stavove i bili komunistički simpatizeri,imali vatrene temperamente i vanbračne veze. Kahlo je čak imala biseksulane veze. Frida je bila ogorčena kada je saznala da je Dijego imao aferu sa njenom sestrom te se razvode 1939. godine ali se i ponovo venčavaju  1940. Njihovi stambeni protsori često su bili odvojeni. Oslanjajući se na lična iskustva, turbulentni brak, brojne pobačae i operacije, fridina dela su prožeta s mnogo boli. Od 143 slike, čak 55 su autoportreti koji često sadrže elemente telesnih i psihičkih rana. “ Nikada nisam slikala snove. Slikala sam vlastitu stvarnost“, govorila je Frida.Na poziv Andre Bretona,odlazi u Francusku 1939. godine gde su njene slike bile izložene .Kada je Louvre kupio jednu od njenih slika THE FRAME,bilo je to prvo delo meksičkog umetnika iz 20.veka koje je Louvre ikada kupio.1980.godine pojavluje se umetnički pravac neomeksikanizam koji se oslanjao na Fridinu umetnost. Njena velika izložba 1953. u Meksiko Sitiju, na koju će je doneti u krevetu jer po ko zna koji put nije mogla da hoda, biće njena labudova pesma. Iako umetnički na vrhuncu, telesno i psihički je dotakla dno. Bila je veoma bolesna tokom poslednje godine svog života,a desna noga joj je amputirana zbog migrene. Frida je izjavila da su je u životu zadesile dve velike nesreće: jedna kada je uradio tramvaj a druga  Dijego. Dijego je bio gora… Dan pred smrt zapisaće u svoj dnevnik: – Nadam se da je kraj radostan – i nadam se da se nikad neću vratiti – Frida. Frida je navodno preminula od plućne embolije mada su neki sumnjali da je umrla od predoziranja. Plava kuća u kojoj se rodila, danas je muzej u kome se čuva njena urna kao i mnogobrojna umetnička dela i relikvije iz njenog života. Umrla je 13. Jula 1954. godine sa samo četrdeset i sedam godina.
Kasnije u svojoj autobiografiji, Dijego Rivera je napisao da je dan kada je Frida umrla bio najtragičniji u njegovom životu i da je prekasno shvatio da je najlepši deo njegovog života bila upravo ljubav prema Fridi.Fridina fotografia krasila je naslovnu stranu čuvenog časopisa VOGUE 1937.godine.Muzej Fride Kahlo ( Plava kuća)Dok dublje istražujemo rad Fride Kahlo i uživamo u upoznavanju njenog doma, počinjemo da okrivamo međusobnu povezanost njene kuće i posla. Njen kreativni svemir smešten e upravo u kući gde se rodila i umrla. Nakon braka sa Diegom,živela je na različitim mestima u Meksiko Sitiju i inostranstvu,ali uvek se vraćala u svoju porodičnu kuću u Coyocanu. Ova kuća smeštane je u jednom od najstarijih i najlepših naselja u Meksiko Sitiju. Placa kuća je  pretvorena u muzej 1958. godine i predstvlja jedan od najpopularnijih muzeja u meksičkoj prestonici.“Nikada u životu neću zaboraviti vašu prisutnost. Otkrili ste me rastrganu i vratili me potpuno celovitu. “ Frida Kahlo

Hajden Herera izdala je Fridinu biografiju koja je postala bestseler. Prema ovoj knjizi snimljen je i film 2002.godine koji je osvojio 2 Oskara a za koji je Selmi Hajek je pripala čast da glumi Fridu Kalo.

Ne zaboravite da pročitate ni knjigu o Fridinom burnom životu natopljenom tugom, o njenom vanvremenskom talentu i umetnosti.

Frida Kahlo, jedna jedina i neponovljiva , svakako je obeležila 20. vek svojom jedinstvenom ličnošću. I svako od nas doživeće njen lik i stvaralaštvo na drugačiji način.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj " lifestyle ".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: