Frida Kahlo

Detinjstvo i porodica

Frida Kahlo , meksička slikarka velike međunarodne popularnosti,rođena je 6.Jula 1907. godine u kući svojih roditelja poznatoj kao LA CASA AZUL ili Plava kuća u Coyoacan, malom gradu na periferiji Meksiko Sitija. Meksička revolucija je počela 1910.godine i Frida je uvek trvdila da je rođena tada zbog čega će je ljudi i povezivati s revolucijom. Sa samo 6 godina, obolela je od dečije paralize zbog čega joj je desna noga bila tanja od leve a Frida je taj nedostatak vešto skrivala noseći duge suknje. Nije podnosila sažaljenje niti je pokazivala svoje slabosti. čak naprotiv, trenirala je boks i plivala brže od svojih vršnjaka.

Karijera slikarke

U sudaru travaja i autobusa 1925. godine, Frida doživljava saobraćajnu nesreću posle koje su usledile 32 operacije i 4 meseca ležanja u krevetu. Iskreno, niko se nije nadao da će preživeti. Kako bi je spasila od vela depresije, njena majka joj donosi slikarsko platno i boje i tako se rađa njena strast prema slikanju. Slikala je koristeći živoposne boje a njen stil uticao je , kako na autohtonu kulturu Meksika,tako i na evropski realizyam,simbolizam i nadrealizam. Mnoga njena dela su autoportreti koji simbolično izražavaju njenu bol i seksualnost. Kako je izjavila “ Slikam sebe jer sam često sama i jer sam oboba koju najbolje poznajem“.Na Fridino slikarstvo duboko je uticala autohtona meksička kultura što se vidi kroz dramatičnu simboliku i jakih boja. Često je na slikama uključivala majmune koji su u mehsičkoj mitologiji simboli požude,ali ih je Frida prikazala kao nežne zaštitne simbole. Spajala je elemente klasične religiozne meksičke tradicije sa nadrealističkim prikazima.

Hajden Herera izdala je Fridinu biografiju koja je postala bestseler. Prema ovoj knjizi snimljen je i film 2002.godine koji je osvojio 2 Oskara a za koji je Selmi Hajek je pripala čast da glumi Fridu Kalo.

Ne zaboravite da pročitate ni knjigu o Fridinom burnom životu natopljenom tugom, o njenom vanvremenskom talentu i umetnosti.

Frida Kahlo, jedna jedina i neponovljiva , svakako je obeležila 20. vek svojom jedinstvenom ličnošću. I svako od nas doživeće njen lik i stvaralaštvo na drugačiji način.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: