Razglednica-Instagram prošlosti

Najbolji slikoviti prikaz gradova i njihovih znamenitosti kroz istoriju naći ćemo upravo na razglednici. One na neki način predstavljaju ličnu kartu grada.

Prva štampana razglednica u istoriji vezana je za grad Sombor. Ovu dopisnici objavio je časopis “ Zmaj“ čiji je osnivač i urednik bio naš pesnik, Jovan Jovanović koji je svoj čuveni nadimak dobio upravo po ovom časopisu. Redakcija časopisa nalazila se u Beču a 1870.g došli su na ideju da prepisku sa svojim čitaocima održavaju preko dopisnica.

Petar Manojlović, geodetski oficir iz Srbobrana bio je zadužen za nastanak prve razglednice. On je joj je dao izgled oslikavši zmaja raširenih krila, simbole Carigrada i Moskve a između njih parobrod pod srpskom zastavom. Početkom 1871.g štampan je ceo tiraž u Beču. A zatim kreće istorija i put razglednica kroz istoriju. Prva razglednica poslata je 6/18. maja 1871. iz Beča u Sombor. Razglednicu je napisao i poslao izdavač „Zmaja“ Jovan Joca Manojlović svom stricu Dimitriju Manojloviću koji je bio somborski advokat.

Pomenuta razglednica je bila u posedu ćerke Joce Manojlovića sve do tridesetih godina prošlog veka a kasnije je prodata belgijskom kolekcionaru na aukciji u Salzburgu za 11 000 evra.

Poštanske marke

Nezamislivo je poslati razglednicu bez poštanske marke. Prva poštanska marka izdata je 1.maja 1840. g u Velikoj Britaniji. Na njoj je bio lik kraljice Viktorije. Osnivačem poštanske marke smatra se Vilijem Dokvra, britanski trgovac. Tako je ovo malo ali značajno parče papira sa sličicom postalo deo istorije.

Razglednica je uvek predstavljala ličnu kartu grada. Fotografi su beležili znamenitosti svog grada koje su štampali u određenom formatu a kasnije prodavane turistima. Ne postoji čovek koji bar jednom za svog života nije poslao razglednicu svojoj porodici ili prijateljima. Gde god da otputujete, one krase tezge uličnih prodavaca. Lično sam veliki obožavalac razglednica i iste sakupljam već godinama. Mislim da ima nešto posebno u njima. One svedoče o vremenu kada su nastale, o arhitekturi koja je tada dominirala, one su večni istorijski izvor.

Srdačno,vaša

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: