Beč-grad zadivljujuće arhitekture i kulture

Beč je pravi šarmer sa bogatom istorijom koji leži na obali Dunava. Jedan je od najposećenijih gradova u Evropi, sa obiljem znamenitosti u stilu baroka i rokokoa. Zlatno doba, Beč je doživeo za vreme vladavine Franca Jožefa i Elizabete u drugoj polovini 19. veka kada je postao moderan grad u kome se razvijala umetnost mada nikako ne smemo zaboraviti procvat Beča i u doba Marije Terezije. U Beču su živeli i stvarali veliki ljudi iz sveta muzike, Mocart, Betoven, Šubert i Hajdn. Grad valcera, dvoraca, muzeja, Zaher torte i mnoge druge zanimljivosti koje ovaj grad nudi, učiniće nezaboravnim vaš boravak u Beču.

Katedrala svetog Stefana

Ova velelepna katedrala, izgrađena 1147. godine u gotičkom stilu, predstavlja sedište bečke nadbiskupije. Nekoliko puta je rušena kroz istoriju a konačno je rekonstruisana nakon bombardovanja 1945. Katedrala ima prepoznatljiv krov sačinjen od 200 000 crepova i toranj u kome se nalazi treće po veličini zvono u Evropi. Možete se popeti na toranj i videti Beč kao na dlanu. Zanimljivo je da je upravo u ovoj katedrali održana ceremonija venčanja „Salzburgovca“ W. A. Mozarta, kao i njegova sahrana.


Hofburg palata

Palata je bila sedište Habzburgovaca sve od 1275. do 1918, a danas je rezidencija predsednika. Carska palata predstavlja ogroman kompleks a biser Hofburga je carska kruna svetog rimskog carstva stara više od 1000 godina. Hofburg palata obuhvata Muzej istorije umetnosti, Prirodnjački muzej i Albertinu koja je najposećeniji bečki muzej. Deo ove palate je i Austrijska nacionalna biblioteka. Hofburg vam pruža mogućnost da posetite Muzej papirusa, Muzej globusa i Austrijski muzej pozorišta. Ono što je veoma posebno i nadaleko čuveno je Španska škola jahanja koja postoji od 1562. godine a nastala je na zahtev cara Maksimilijana II i to je jedino mesto na svetu koje neguje klasični stil jahanja. Poznata je po baletu lipicanera a predstave na kojima džokeji i konji posetiocima pokazuju svoje sposobnosti rasprodaju se rekordnom brzinom.

Dvorac Šenbrun

Nekadašnja letnja rezidencija Habzburgovaca predstavlja baroknu palatu pod zaštitom UNESCO-a. Gradnju veličanstvene palate je započeo Leopold I. Svojevremeno je u njemu živela Marija Terezija i Franjo Josip koji se tamo rodio i kasnije večao sa Elizabetom, poznatom kao Sisi. Dvorac okruzuju bajkovito uređeni vrtovi, fontane i park u čijem se sklopu nalazi i Zoovrt. U skopu dvorca nalaze se i čuveni lavirinti. Sveke godine ovde se održavaju Božićni sajmovi i letnji koncert Bečke filharmonije. U sklopu Senbruna nalazi se čuveni Bečki Zoovrt Tiergarten, najstariji zoovrt na svetu čija istorija seže do 1452. godine, iako je zvanično osnovan 1752. Ono što posebno ističe ovaj zoovrt je činjenica da je upravo ovde okoćen prvi slon začet u vrtu 1906. godine a zatim je 2007. okoćena prva panda začeta u zoovrtu. Trebaće vam dobra kondicija za obilazak, zato se naoružajte hranom i kafom kada vam zatreba predah.

Dvorac Belvedere

Sam naziv dvorca Belvedere znači lep pogled i prema mišljenju mnogih, predstavlja najlepšu baroknu građevinu na svetu. Ova impozantna građevina podignuta je u 18. veku kao letnja rezidencija princa Eugena Savojskog. Ono što najviše krasi ovu palatu su raskošni vrtovi prepuni fontana i skulptura među kojima se ističu dve svinge postavljene kao čuvari glavnog ulaza. Dvorac je danas pretvoren u muzej a tamo možete videti najveću kolekciju slikara Gustava Klimta na svetu i njegovu čuvenu sliku “ Poljubac „.

Muzej istorije umetnosti svrstava se među najbolje svetske muzeje. Nalazi se na trgu Marije Terezije, nasuprot Prirodnjačkom muzeju. Ovaj muzej krije vredne eksponate iz perioda Antičkog Egipta do 18. veka, Grčko-Rimsku zbirku, Zbirku kovanica i biblioteku. Možete videti dela čuvenih slikara Rembranta, Rubensa, Karvađa, Tintoreta…

Odmah preko puta, nalazi se Prirodnjački muzej osnovan 1859. Glavno blago muzeja je Venera iz Vilendorfa, kip star oko 29 500 godina pre nove ere. Takođe muzej poseduje najstarijiju i najveću kolekcija meteora na svetu, retke fosile i kosture dinosaurusa, sobu sa kristalima koji privlače veliku pažnju posetilaca.

Karlova crkva i Karlov trg

Prema mišljenju mnogih turistaa Karlova crkva je najlepša u Beču. Prepoznatljiva je po svojoj velikoj kupoli i dva velika stuba ispred ulaza. Ova barokna građevina nastala je u znak zahvalnosti za zaštitu nakon epidemije kuge 1712. godine a gradnju je pokrenuo Karlo VI. Impresivna crkva je dovršena 1739.

Hundertvaserova kuća

Ono što je Gaudi u Barseloni, to je Hundertvaser u Beču. Šarena fasada koja izviruje iz zelenila, otvorena je 1986. Umetnik je postao poznat 60-ih godina kao slikar, vajar, skulptor, veliki borac za očuvanje prirode koji se isticao po svom neobičnom smislu za boje i oblike. Ono što je sigurno, da je dao jedan novi pečat Beču.

Volksgarten park

Gradski park u Beču Volksgarten, otvoren je 1862. godine i jedan je od najvećih i najlepših parkova Beča. Predstavlja pravu oazu hedonizma i zelenila u srcu Beča. Sa svojim vijugavim stazama, jezerom i livadama idealan je za predah od gradske gužve. Najveći ukras ovog parka je statua kralja valcera, Johana Šuberta iz 1921. godine.

Burggarten park

Jedan od najzanimljivijih parkova Austrijske prestonice sigurno je Burggarten park. Ističe se svojom lepotom i zaštitnim znakom napravljenim od cvetnog tepiha u obliku violinskog ključa koji se nalazi ispred same statue posvećene jednom od najvećih kompozitora svih vremena- Mozartu. Ono što još posebno privlači pažnju turista u ovom parku je građevina Palmenhaus koja predstavlja kuću leptira. Veoma neobična i jedinstvena atrakcija je da uživate u ručku ili piću dok posmatrate šarenilo leptirovih krila.

Albertina muzej

Albertina muzej krije jednu od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svetu sa oko 65000 crteža i preko milion grafika. Muzej čuva dela poznatih svetskih imena-Dürera, Rafaela, Michelangela, Rubensa, Rembrandta,Goye, Maneta, Renoira, Klimta, Schielea, Picassa. Muzej je smešten u palati nadvojvode Albrehta.

Muzej voštanih figura “ Madame Tussaud“

Svetski poznati Muzej voštanih figura „Madame Tussaud“ otvoren je 2011. godine i svakakoje jedan od glavnih atrakcija u bečkom zabavnom parku „Prater”. Za pravljenje jedne voštane figure potrebno je od 3-6 meseci.

Donau City

Najmoderniji deo Beča koji totalno kontrira starom Bečkom šarmu, sedište je mnogih svetskih kompanija gde se nalaze kako poslovni tako i stambeni neboderi.

Opera u Beču

Bečka opera jedna je od najčuvenijih u svetu izgradjena je u neorenesansnom stilu. Svečano je otvorena 25. maja 1869. godine izvođenjem opere „Don Giovanni“ Wolfganga Amadeusa Mozarta uz prisustvo cara Franje Josipa I i carice Elizabethe – Sisi. Ovo zdanje nije poznato samo po operama i baletima, već i po glamuroznom balu koji se u njoj održava svake godine, obično u februaru i koji okuplja krem austrijskog društva i mnoge poznate inostrane ličnosti iz političkog, kulturnog i društvenog života.
Beč kao muzička i kulturna prestonica Evrope, neguje tradiciju održavanja balova. Austrija se smatra zemljom balova jer se nigde na svetu ne organizuje toliko različitih balova. Tako imaju Bal doktora, privrednika, poslastičara, azilanata, beskućnika,policajaca. Ono što je zajedničko svim priredbama je svakako svečana balska toaleta, muzika i ples.

Probajte čuvenu Saher tortu

Najpoznatija čokoladna torta na svetu nastala je sasvim slučajno kada je Franc Saher 1832. godine, pomoćni kuvar na bečkom dvoru, trebao da osmisliti novi kolač za princa i njegovu posetu, pa je mladi Saher upotrebio maštu i sastojke koje je imao na raspolaganju. Tako je sasvim slučajno, spletom okolnosti napravio istoriju. Isred čuvenog Sacher hotela obično su redovi da bi ste ušli i okusili tortu.

Beč je bez sumnje grad maestralne arhitekture, kompozitora, kulture, grad koji je iškolovao najviše Srba van granice. Ovo je grad koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, grad koji će sigurno ispuniti vaša očekivanja, jer moja jeste. Naša poseta Beču završila se veridbom u kočiji a to se nikako ne može zaboraviti.

Srdačno, vaša Bojana

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

%d bloggers like this: