Carska bara – Amazonija Banata

Dok se vozite banatskom ravnicom od koje zastaje dah, na samo 15-ak kilometara od mog rodnog Zrenjanina, nalazi se carstvo biljaka i životinja u okviru prirodnog rezervata koji obuhvata deo oko Tise i Begeja.

Na samom ulasku u ovaj specijalni rezervat prirode, sačekaće vas tabla dobrodošlice. Na tabli se nalazi silueta carske čaplje, jedinstvene u Evropi i ujedno jedne od najugroženijih vrsta. Zato je baš silueta ove čaplje odabrana za simbol Rezervata.

Laganu šetnju nastavljamo u „debeloj ladovini “ mnoštva stabala, a tišinu bi povremeno presecali zvuci raznih vrsta ptica i insekata. Ptice su najveća impresija rezervata i ima ih 250 vrsta ptica- čaplje, patke, galebovi, guske, orlovi… Od insekata se najčešće vidjaju vilinski konjici. U okviru Carske bare, nalazi se i preko 500 vrsta biljaka. Najlepši ukrasi bare su definitivno beli i žuti lokvanj.

Dolazimo do glavne turističke atrakcije ,brodića kojim možete zaploviti Carskom barom, uživati u nestvarnim lepotama prirode. Takodje možete voziti bicikl uz obalu ili prošetati nasipima koji okružuju baru. Možete i prespavati u hotelu “ SIBILA “ koji se nalazi u sklopu kompleksa, ili pak samo ostati na ručku i uživati u raznovrsnim ribljim specijalitetima.

Nekada davno, na Carskoj bari je lovio prestolonaslednik Ferdinand, dok je boravio na ovim prostorima kao gost nekadašnjeg vlasnika dvorca Kaštel, koji se nalazi u obližnjem selu Ečka.

Nedaleko od Carske bare pronađeni su dokazi na koji pokazuju da je istorija ovog područja bila veoma burna i da datira od pre 6000 godina. Postoje mnoge legende u vezi nastanka Carske bare, a jedna od najpoznatijih ličnosti vezanih za legendu je Atila – Bič božiji.
U okolini rezervata žive brojne nacije koje čine da ovaj prostor karakterišu raznolika kulturna dobra. Postoje i arheološka nalazišta koja to potvrđuju.Nastanak imena rezervata, vezuje se za događaj iz 1781. godine, kada je u Beču na licitaciji trgovac Lazar Lukač kupio čitavo navedeno područje i izgradio je dvorac Kaštel, koje se nalazi u neposrednoj blizini u selu Ečka. Na dvorcu su se često organizovali balovi kojima su prisustvovali plemići Austrougarskog carstva i njihova carska porodica.

Otuda se može reći da Carska bara nosi ovo ime zbog austrougarskih careva, koji su ovaj prostor posećivali zbog lova na divljač.

Ostavljam vas da uživate u nekoliko fotografija sa Carske bare i nadam se da ćete posetite ovaj rezervat u kome vlada hedonizam, lepota i mir koji donosi boravak u prirodi. Mnogi je nazivaju i Amazonijom Banata.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: