Čajanka nekada i sada

Istorija čaja

Istorija čaja vodi nas daleko u prošlost, na Daleki Istok do legende o kineskom caru. Prema legendi, čaj je otkrio car Šen Nong koji je vladao u vreme “ Pet vladara“. Prilikom jednog putovanja seo je ispod drveta gde je zagrevao vodu a par listova je palo sa drveta i upalo u toplu vodu dajući joj karaktetističnu boju i miris.

Zeleni čaj
Žene koje beru čaj

Prema drugoj legendi, smatra se da je lišće sa obližnje biljke palo u vodu, i da je u pitanju kamilica. Zatim je probao taj napitak prijatnog ukusa i tako je počeo da se priprema čaj. Ovo je samo jedna od brojnih legendi o istoriji čaja koji je danas izuzetno popularan u Rusiji, Turskoj, Indiji, Velikoj Britaniji, Kini, Japanu i mnogim drugim zemljama u kojima postoji kultura ispijanja čaja. U Japanu postoje čajne škole gde se uče veštine pripremanja i posluživanja čaja.

Za Kineze je čaj simbol života. Pije se da bi se utišala buka sveta koja ometa misao. Umetnost pripremanja čaja nazivaju Cha dao. U Pekingu se, šoljica čaja koju vam pruža domaćin, prihvata obema rukama i tako izražava zahvalnost. U nekim krajevima Kine se gost koji primi čaj zahvali tako što tri puta udari u sto.

Čajanke

Tradiciju ispijanja čaja u 5 sati popodne uvodi Ana, vojvotkinja od Bedforda u Engleskoj. Čajanke su u početku podrazumevale čaj i posluženje -sendviče, kolače a kasnije u 19.veku počinju da se pretvaraju u izdašne obroke čime su domaćini isticali svoj status. Englezi u čaj dodaju kockice šećera ili mleko, a vrlo retko isečeni komad limuna, što Japanci i Kinezi smatraju svetogrđem prema ovom piću.

Čajanka u prirodi

Čaj je zaista veličanstveni napitak! Ujutru nam budi inpiracije i kreativnost, osvežava duh i telo. Uveče nas opušta pred spavanje, zimi nas greje i otklanja loše raspoloženje. Uz zvuke klasične ili jazz muzike u pozadini čak i ispijanje čaja u domu dobija posebnu notu.

Čajanka nekada

Čak i danas kraljica Elizabeta II priređuje čajanke u bašti Bekingemske palate gde uz prijatne razgovore ugosti više stotina gostiju. A sat vremena kasnije, povlači se u svoje odaje uz pratnju himne.

Na čajanku se stiže na vreme. Ne previše rano a ni sa zakašnjenjem, jer oba postupka mogu uvrediti domaćina. Trudite se da zapamtite imena ljudi sa kojima ispijate čaj i nikada ne diskutujte o politici. Držite se laganih tema. Ako u čaj dodajete šećer, uvek koristite sopstvenu kašičicu da promešate. Kada završite, kašičicu spustite na tanjirić.

Ako su vam uz čaj posluženi kolačici, prelomite ih na pola, džem prvo kašikom stavite na svoj tanjirić a zatim ga nanosite nožem. Na tanjir nikada ne stavljajte previše hrane jer se smatra nepristojnim. Dozvoljeni broj je tri. Salvetu stavite na kolena, nikako oko vrata. Usta brišite papirnim salvetama jer nije lepo ostavljati tragove karmina. Čaj se ispija elegantnim pokretima sa blago podignutim malim prstom, bez srkanja.

Dame, obucite se lepo. Haljine, suknje i košulje, stavite neku ogrlicu, minđuše. Nežno se našminkajte i osmehujte.

Pribor za čajanku

Najpoželjnije je koristiti porcelanski pribor, osim toga od keramike, gline ili gvožđa. Osnovni pribor za čaj su: čajnik, cediljka, mali bokal za mleko, kašičica za mešanje, posuda za šećer i šolja za čaj. Kažu da prilikom pripreme čaja, uvek treba staviti jednu kašiku više nego što ima osoba. To je specijalna kašika za čajnik. I najvažniji deo je dobro raspoloženje.

Ako volite da putujete i pravi ste hedonista kao ja, pridružite se maloj školi čaja koja vas vodi na put oko sveta. Dopustite da odete u Južnu Ameriku sa šoljicom Mate čaja. Skoknite do Kine, prestonice čaja i istražite regiju Yunnan u potrazi za najkvalitetnijim listovima čaja dok ispijate Pu Erh čaj. Upoznajte čarobnu kombinaciju bambusa, jasmina i hrizanteme. Izgubite se u poljima cimeta i kurkume u Indiji dok u ruci držite Ayurvedic čaj. Otplovite do majke Afrike sa omiljenom kombinacijom Rooibos čaja. I za kraj, zamislite trešnjino drvo u cvetu ispod planine Fiji dok u ruci držite zeleni čaj a oko vas su rasuti origami papiri.

Kada pričam o čajevima i čajankama, ne mogu da ne spomenem ludu čajanku iz svima nam poznatog vrtnog filma “ ALISA U ZEMLJI ČUDA “.

Alisa u zemlji čuda i luda čajanka

Osim ove čajdžinice, imala sam jedinsvenu priliku da prisustvujem čajanci koja se odžala u Domu Jevrema Grujića u prisustvu divne Branislave Antović koja je bila naš domaćin. Nekoliko divnih i nasmejanih žena, uživalo je u stručno vođenoj izložbi slika naše poznate slikarke iz Požarevca- Milene Pavlović Barili. Čajanka je bila začinjena ženskim pričama i ukusnom tortom kraljice Natalije. Izložbu možete posetiti do 31.Marta i uživati u portretima, ilustracijama i šoljici čaja.

Predivna osoba, čovek, domaćica Branislava Antović
U domu Jevrema Grujića

Dok ispijate omiljenu šoljicu čaja, preporučujem da vam društvo pravi knjiga “ Kći plantažera čaja “ . Radnja se odvija izmedju dve zemlje čaja, Indije i Engleske u periodu pre i za vreme Prvog svetkog rata. Zanimljiv kontrast istorije ove dve zemlje, ljubav koja se rađa, porodična plantaža i rivalstvo zadovoljiće ukus mnogih čitalaca. Bujna indijska brda Asame usled tamnih oblaka rata, zameniće Engleska u kojoj dve sestre pronalaze utehu kod rodbine nakon očeve smrti. Borba sa siromaštvom, ljubomornim ljudima i stradanjima koje rat donosi, otežaće Klarisin san da otvori svoju čajdžinicu.

Srdačno, vaša Bojana

NAPOMENA : Tekst se ne može koristiti bez saglasnosti.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: