Mimoze-žuti hedonizam

Sećanja imaju miris… Ugledah danas u vazi na stolu mimoze i obuzme me blaženi osmeh… Zatvorih oči a miris mi obuzme telo, čula i probudi sećanja… Koliko je nežna žena sa mimozom…

Ove godine, prvog vikenda u Februaru održan je 50. praznik Mimoze u Herceg Novom. Mlade mažoretkinje nose grančice mimoze i marširaju duž hercegnovske rivijere. Novljani su maksimalno angažovani tokom ove manifestacije kada dominiraju riba i vino, da je praznik s punim pravom počeo da se naziva karnevalom mimoze.

Mimoza je bilo omiljeno cveće moje bake. Mimoza potiče iz Australije a baka je iz Evrope. Ali imaju nešto zajedničko. Obe su lepe i neodoljive. Mimoza svoju lepotu pokazuje kada je oko nje sve mirno. U slučaju bilo kakve smetnje, mimoza sklapa lišće nakon čega joj treba 15-20 minuta da ih ponovo otvori. Ja bih rekla da je mimoza stidljiva. Baš kao što je bila i moja baka.

Mimoze su ukras mnogih dvorišta

Mimozu su doneli pomorci i od tada je pustila korenje i našla svoje mesto pod suncem u Boki Kotorskoj. Nekadašnja prva dama Jugoslavije, Jovanka Broz, imala je tu čast da svečano otvori “ MIMOZU “ .

Čuveni francuski romansijer, Viktor Igo, rekao je “ Ako si čovek- vodi ljubav, ako si cvet-budi mimoza „.

Da bi otkrili tajnu magije mimoze, ne morate nužno otići do Herceg Novog. Dovoljno je posetiti obližnju pijacu ili cvećaru i doneti njen opojni miris u svoj dom.

Kao što sam već napomenula, moja baka je mnogo volela mimoze. Evo preporuke za knjigu koja nema baš konkretnu vezu sa pomenutim cvećem, ali je tematika bliska. Unuka Eni dolazi u grad zbog bakine i dekine zlatne svadbe i kao što znate cvetovi imaju uspomene… Uživajte u čitanju jer svaki gost pronađe svoju drugu šansu.

Knjigu možete kupiti u knjižarama Vulkan

Do sledećeg posta, srdačno vaša Bojana Hedonista

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: