Svalbard- blago Norveลกke

Svalbard je arhipelag koji se nalazi na Arktiku a do 1925.godine bio je poznat pod nazivom Spitsbergen. Ali zasto je Svalbard toliko bitan Norveskoj, ali i ostatku sveta? Upravo na Svalbardu 2008. godine otoren je cuveni semenski trezor! Oko 3 miliona razliฤitih semena pohranjeno je zamrznuto u planinama koje se nazivaju Plรฅtoberget.

Ova banke semena ima za cilj da obezbedi dovoljnu kolicinu hrane za generacije koje dolaze posle nas u slucaju da se desi katastrofa kao sto su erupcije vulkna i zemljotresi. Norveska saradjuje sa skandinavskim zemljama i Globalnim fondom koji se bavi usevima i svi oni zajedno finansiraju ovu banku semene. Slanje samog semena je potpuno besplatno jer je u korist svih nas i takodje ga posle dobijete nazad. Primera radi, kada je izbio rat u Siriji 2011.godine, drzava je poslala seme na Svalbard. Da bi zatim 2015. dobila seme nazad i posadila ga u mirnijim delovim zemlje. Mnoge od ovih biljaka bile bi izgubljene da ne postoji skladiste semena na Svalbardu. Upravo zato sam tekst nazvala blago Norveske! Ali i celog sveta!

Samo 6-7 % povrsine Svalbarda ima vegetaciju i to su pretezno mahovina i lisajevi , vrba i breza. U divljini Svalbarda nalazi se staniste polarnog medveda koga nazivaju kralj Artika i Svalbarda. Ono sto je zanimljivo je da broj polarnih medveda premasuje broj stanovnika! Ima oko 3000 polarnih medveda trenutno.

Pored polarnog medveda, Svalbard nastanjuju polarne lisice, irvasi, foke i kitovi. Polarni medvedi i morลพevi su zasticeni zakonom.

Svalbard je takodje popularno turisticko mesto. Pre pocetka pandemije. 2019. godine Svalbard je posetilo preko 160 000 ljudi, Temperature su ekstremne ali je priroda magija! Mozete videti i polarnu svetlost. Toplo vam preporuฤujem da pogledate neki video o Svalbardu!

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duลกa, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentariลกet koristeฤ‡i svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentariลกet koristeฤ‡i svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentariลกet koristeฤ‡i svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: