Parna kuća dinastije Thams (Damphuset)

Iako je Norveška u to vreme bila siromasna evropska drzava, porodica Thams je zivela ekstravagantno bogatim zivotom u gradu Orkangeru. Ova velika kuća je sagradjena od strane Wilhelma Augusta Thamsa 1870. godine. Prvobitno je bila privatna rezidencija porodice Thams. 1890. godine postala je prva (privatna) kuća koja je dobila struju. Ogroman park okruzuje zgradu. 1890. godine Christian Thams je kupio Bårdshaug Herregård, predivan beli dvorac, koji je danas istorijski hotel, kao svoju licnu rezidenciju. Narednih godina, ova kuća postala je dom operativnog menadzera i kancelarije Salvesen & Thams.Mnoga imanja pored reke Orkla koja prolazi kroz mesto Orkanger, imala su nekoliko vlasnika, uz farme sa pravom na zemlju. Nakon prve industrijske revolucije, rad u polju nije bio isplativ za manje farme. Porodica Thams je, stoga, mogla da kupi pravo na veliki broj šuma i vode.

Songlia je bila jedna od farmi koje je Christian Thams kupio. U Songliji je spojio 88 imanja, koja su se koristila za lov i ribolov. Danas, to imanje iznosi 1/10 veličine Orkdal komune. Christian Thams je pozvao mnoge svoje prijatelje u Songliu, medju kojima je bio i Princ Albert Prvi od Monaka, uslikan na stepenicama „gostinske kolibe“.

Fantastično je što možete prošetati imanjem i doživeti neko staro vreme. Predivna jesen, opalo lišće, šuškanje pod nogama i jabuke u dvorištu, kao scenario iz nekog romantičnog filma iz prošlog vremena.

Parna je kuća sagrađena 1893. godine, a njome je upravljao Christian Thams. Isprva je vodio posao s pilanom i drvetom. Kasnije je kuća korištena kao autobuska radionica i druge industrijke fabrike.

2010. godine porodična firma Pearl 2, Irena i Eduarda Poorta, kupila je ovu kuću s ciljem da je očiste i obnove kako bi se lepa i istorijska zgrada mogla ponovno koristiti. Prvo je bio plan završiti prizemlje kako bi se kuća mogla koristiti za razna događanja. U leto 2011. započelo je čišćenje. Tokom ovog postupka pronašli su nekoliko uzbudljivih članaka, uključujući kompresor, vremenske tablice s početka 20. veka, stare fotografije i slično.

Neki su to nazivali ludilom. Iren Olsen Poort i njen suprug Eduard Poort ostvarili su svoju ideju i shvatili Orkangerove najposebnije potrebe i pretvorili deo kuće u zabavne sobe u Damphusetu. Ovde se danas održavaju razne proslave, tematske večeri uz muziku i razne specijalitete. Meni je posebno bilo interesantno šetati imanjem.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: