Valldemossa- srce Majorke

2011. godine status UNESCO-ve svetske baštine dodeljen je veličanstvenoj Serra de Tramuntana na Majorci . Ovaj impresivni planinski lanac – dug gotovo 90 km – čini okosnicu Majorke i proteže se od Andratxa na jugu do Cap de Formentor na krajnjem severu ostrva. Ruralnim krajolikom dominiraju drevne terase i zidovi, skulpture koje je priroda izvajala, masline stare nekoliko stotina godina, ali postoje i gradovi i sela koja vredi posetiti zbog svog kulturnog i istorijskog značaja (Deià, Valldemossa, Fornalutx i Sóller su svi koji se nalazi u Tramuntani). Poseta Valldemossi je bila predivno iskustvo.

Grad Valldemossa udaljen je samo oko 15-20 minuta vožnje od Palme de Mallorce do planina Tramuntana, ali njegov šarm oseća se daleko od glavnog grada. Smeštena na vrhu brda, okružena terasama, Valldemossa je dobila ime po izvornom mavarskom zemljoposedniku tog područja, Musi (Musa Valley). Svojim kaldrmiranim uličicama bez automobila i bogatom kulturnom baštinom grad je pravi užitak za posetiti.

Poseta Cartuji vodi vas kroz bele okrečene hodnike, koji se protežu do soba s mini muzejima na razne teme. Posetite staru apoteku u kojoj gotovo možete osetiti miris začinskog bilja, a zatim pogledajte knjižaru u kojoj su se redovnici sastajali pola sata nedeljno , jedino kad bi smeli međusobno razgovarati. Tu je i lepi muzej moderne umetnosti s delima Picassa, Mira i Julija Ramisa. Palau del Rei Sanç (palata kralja Sancha) nalazi se tik uz Cartuju i izvorno je sagrađena u 14. veku.

Na samom ulazu u kompleks nalazi se bista posvećena Šopenu koja vas dočekuje i poželi vam dobrodošlicu tokom razgledanja. Zatim vas ulazite u predivan vrt, sa ružama, zelenilom i predivnim pogledom.

Možete posetiti Valldemossinu pravu kartuziju (Kraljevski kartuzijanski manastir), uključujući crkvu i staru apoteku. Poseta delu u kome se nalazi stara apoteka je meni kao farmaceutu bila potrebno interesantna. Gledati u staru vagu, bočice sa supstancama i istoriju koja se nalazi između ovih zidova predivan je doživljaj.

Deo manastira je palata kralja Sancha – kasnije darovana kartuzijanskim redovnicima, koji su ga pretvorili u samostan. Verovatno ima više posetilaca nego bilo koja druga zgrada na Majorci , osim Palmine katedrale La Seu. Ulaznica za Real Cartuju uključuje kratki klavirski koncert sa delima Chopina ( Šopena) u kome smo zaista uživali.

Najviši grad na Mallorci, Valldemossa, verovatno je najpoznatiji kao mesto gde su poljski kompozitor Frédéric Chopin i njegova ljubavnica , francuska književnica George Sand, proveli zimu 1838/1839, boraveći u unajmljenim sobama u manastiru. Šopen je bolovao od tuberkuloze a i želeli su da se sklone iz Pariza i pobegnu od tračeva. Kažu da je Šopen ovde komponovao neka od svojih najboljih dela. Kao rezultat toga, to je verovatno najposećeniji grad Mallorce. Ipak, knjiga „Zima na Majorci“ koju je napisala George Sand, bestseler je i prodaje se u gotovo svim radnjama u Valldemossi, na raznim jezicima.

U Valldemosi se nalazi i Costa Nord – suvremeno kulturno središte, koje je osnovao holivudski glumac Michael Douglas, čiji se dom S’Estaca nalazi izvan puta Valldemossa do obale Sóller, u blizini Deià. Za Majorčane Valldemossa ima važnije pravo na slavu: to je bilo rodno mesto jedinog ostrvskog sveca: Santa Catalina Thomas. Napustite prometniji deo grada i krenite prema crkvi Sant Bartomeu i možete posetiti njeno maleno rodno mesto i svetilište.

Nakon završetka posete i kratkog koncerta, iz Valldemosse odlazite puni utisaka i bogatiji za predivne trenutake. To smo mi turisti- večiti kolekcionari uspomena. Srdačan pozdrav do neke sledeće avanture.

Objavio/la: Miris hedonizma

Ja sam stara duša, zaljubljena u putovanja, retro stil i hedonizam. To je moj "lifestyle".

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: